Kavinė Palangoje "Armėniška virtuvė"
Pačioje Palangos širdyje, J. Basanavičiaus gatvėje, Jūsų laukia armėniškų patiekalų kavinė "Armėniška virtuvė", veikianti kasdien visus metus.
Kavinės lankytojams siūlome paragauti tradicinių armėniškų valgių. Iš plataus meniu tikrai išsirinksite patiekalų, tinkančių Jūsų skoniui.
Kviečiame jaukiai praleisti laiką kavinėje su antrąja puse, šeima, verslo partneriais ar draugų kompanija jaukioje kavinės salėje viduje, o vasaros metu - ir kiemelyje.
Kavinėje, dideliame ekrane, galite stebėti sporto rungtynių transliacijas. Vakarais kavinėje skamba gyva muzika.
Kavinės svečiams siūlome apsistoti naujai įrengtuose kambariuose, esančiuose tame pačiame komplekse. Be to, apsistojusiems mūsų nuomojamuose kambariuose suteikiame 10% nuolaidą visam kavinės meniu. Daugiau apie nuomojamus kambarius skaitykite skyrelyje "Apgyvendinimas"
Daugiau apie armėnišką virtuvę
Armėnų virtuvė - viena seniausių pasaulyje, valgių gamyba virš žarijų - šis natūralus gamybos būdas jau IX amžiuje prieš mūsų erą buvo naudojamas senojoje Urartų valstybėje. Vėliau – VI-I amžiuje prieš mūsų erą Didžiojoje Armėnijos valstybėje, kuri driekėsi nuo Kaspijos iki pat Viduržemio jūros, šis maisto gamybos būdas buvo tobulinamas ir puoselėjamas. Armėnai yra laikomi ir vyno gamybos pradininkai, nes jie vieninteliai pasaulyje išlaikė nuo Urartų valstybės laikų reliktines vynuogių rūšis - baltąsias Chardži, Mschali, Ararati ir raudonąsias Areni. Armėnams kai kurie istorikai priskiria netgi vynuogių brendžio (naminės vynuogių arba vaisių degtinės) išradybą.
Armėnai augino daug sezamo, kurio aliejų vartojo maistui gaminti. Maistui vartojo ne tik javus, bet ir pupas, lęšius, nutą, žirnius, įvairias daržoves, vaisius ir uogas, ypatingai daug žuvies. Nuo senų senovės iki mūsų dienų armėnai maistui pagardinti vartoja per 300 prieskoninių žolelių. Kasdieniai armėnų valgiai yra bosbašas, chašas, kiufta, dolma, kepta ir virta žuvis, virta višta, plovas su aviena ir būtinai avienos chorovacas. Tai yra valgiai, kuriuos armėnai gamina jau 2500 metų. Mes atrinkome šių dienų Armėnijos charakteringiausius ir gardžiausius valgius, saldumynus ir gėrimus.
Kviečiame visus ragauti armėniškus kepsnius – chorovacus, kurie kepami virš žarijų. Nepakartojamą skonį patiekalams suteikia jų kepimas tikroje žarijų kaitroje. Maloniai prašome atkreipti dėmesį, kad armėnai niekada negamino, negamina ir negamins šašlykų (―šiš lik― totoriškai reiškia „kepsnys ant iešmo―, šį Krymo totorių terminą naudojo zaporožiečiai, o vėliau rusų virėjai. Šašlykui mėsa marinuojama acte, kuris iš mėsos ištraukia maistinguosius syvus, todėl šašlykai tampa kieti ir sudiržę). Musulmoniškojo pasaulio tautos kepsnius ant iešmo vadina „kebabais“, o maltos mėsos kepsnius ant iešmo – „liulia kebabais“.
Armėnai savo chorovacus marinuoja tik sausai, su Armėnijos kalnų aromatinėmis žolelėmis ir aitriais prieskoniais, todėl chorovacai - kepsniai virš žarijų tampa aromatingi, sultingi ir minkšti. Valgių gamyba virš žarijų trunka kiek ilgėliau, tad kol mūsų virėjai Jums iškeps kepsnius virš žarijų - chorovacus, maloniai kviečiame ragauti armėniškus užkandžius ir salotas, marinuotas daržoves, vaišintis kaukazietišku vynu ir nuo seno Lietuvoje mėgstamais armėniškais brendžiais. Mūsų virtuvėje maistui gaminti vartojami šviežiausi, ekologiškai švarūs maisto produktai. Atsisakėme kečupų ir dresingų – visus padažus ir užpilus šviežiai gaminame patys. Pas mus iš anksto galite užsisakyti banketus su armėniškais patiekalais ir fantastišką sriubą Chaš, kuri turi sveikatinančių galių ir net panaikina pagirias. Chašui jautienos kojos ir skrandis yra keturias paras mirkomi ir plaunami, o verdama nuo vakaro iki ryto, nes chašas dažniausiai valgomas iš ryto po didesnių puotų, kai reikia atgauti sveikatą, darbingumą, energiją ir jėgas. Ragaukite, mėgaukitės ir linksminkitės!